#

PET VRSTA LJUBAVNIH RAZMJENA

Postoji pet vrsta odnosa u kojima homo sapiensi pronalaze emotivno ispunjenje. To su: neutralni, hijerarhijski, prijateljski, roditeljski i ljubavnički odnos. Najznačajnije je razumjeti da pomenuti društveni odnosi imaju za cilj ne samo da nam pruže emotivno zadovoljstvo, već da nas kroz razvijanje nesebičnosti i preuzimanje odgovornosti učine karakterno uzvišenijim osobama. Svaki od njih ima potencijal da nas uveliko usreći ili razočara, što najviše ovisi od toga koliko smo ispoštovali pravila igre koje ti odnosi nalažu.

Ovih pet vrsta ljubavnih razmjena, od neutralne do ljubavničke, poredane su po kompleksnosti, a samim tim i potencijalom da nas emotivno zadovolje. Zanimljivo je da svaki naredni odnos, pored svojih specifičnih odlika sadrži i suštinsku komponentnu prethodnog, čime se značajno uvećava korektna zahtjevnost njegove sprovedbe. 

Sada ćemo se ukratko osvrnuti na svaki od pet ljubavnih odnosa kako bi pojasnili njihove osnovne karakteristike i vrijednosti koje imaju u našim životima.

 

NEUTRALNI ODNOS

Ova vrsta emotivnog napajanja proizilazi iz našeg odnosa prema životinjama, biljkama, neživim stvarima (autu, mobitelu, odjevnim predmetima i sl.) ili nama omiljenim aktivnostima (raznim vrstama hobijima i sl.). Bez obzira što se ne radi o odnosu u pravom smislu riječi, gdje je razmjena opsluživanja i emocija obostrana, neutralni odnos je veoma važan i aktivno zastupljen u životu svakog čovjeka.

Obostrana razmjena ljubavnih emocija djelomično postoji u našem odnosu sa životinjama koje, iako mogu, nisu obavezane da nam recipročno uzvrate.

Upravo stepen obavezanosti u jednom odnosu čini njegovu pravu vrijednost jer nas tjera da postanemo odgovorniji i prilagođeniji potrebama drugima, čime u praktičnom smislu nadvladavamo egocentričnost (Ja u centru) i egoizam (meni sve).

Neutralni odnos kao najmanje obavezujući dozvoljava nam da se bilo kada povučemo i usmjerimo emotivnu pažnju na neki drugi izvor emotivnog napajanja. Niko se neće previše libiti da promijeni auto, hobi pa i kućnog ljubimca ako pronađe adekvatnu zamjenu koja će ga emotivno više ispunjavati. Iako imamo legitimno pravo na takvo djelovanje, trebamo ostati do kraja odgovorni i u tom odnosu.

Svaki gest je karakterni test

Nemarno ophođenje prema hobijima i stvarima, a šta reći o živim bićima za koje smo preuzeli odgovornost, odraz je lošeg karaktera ili nedovoljno razvijene svijesti. Pošto se evolutivna razina svijesti ogleda u tome koliko smo razvili osjećaja i odgovornost prema okruženju u kojem živimo, njegovanje korektnih neutralnih odnosa je ozbiljna životna lekcija koju svako treba naučiti.Copyright © 2020 Sapiens.ba | All Rights Reserved | Design: W.Design