#

ZALJUBLJENOST

Pukne ko' grom, traje ko' bljesak munje

Zaljubljenost je kratkotrajna emotivna euforija koja se krivo poistovjećuje sa ljubavlju. Ovakva emotivna privrženost osobi suprotnog spola (u nekim slučajevima fizički istog, ali mentalno suprotnog spola) najčešće se pojavljuje nekontrolisano, mada se može isprovocirati razmišljanjem ili tačnije rečeno, zamišljanjem određene osobe. Privrženost se javlja na sličan način kao i kod prave ljubavi, samo što zaljubljenost nije utemeljena na želji da se izgradi realan i konkretan ljubavni odnos, već da se punim plućima uživa u trenutnoj emotivnoj romansi. Mladima je puno lakše povjerovati u jedinstvenu božanstvenost toga što im se dešava nego starijim i životno iskusnijim osobama koje su mnogo više zainteresovane za partnere sa kojima mogu ostvariti dublji i pouzdaniji odnos jer su upoznate sa kratkotrajnim efektom zaljubljenosti. Premda nije neobično da se ljudi zaljube i u poznim godinama, pogotovo kada predugo žude za nekom promjenom u svom emotivno uspavanom životu.

Fitilj za pravu bombu ili za ćorak

Zaljubljenost može predstavljati i pozitivan poticaj da se započne istinska ljubavna veza jer „neka hemija“ među partnerima treba da postoji. Najveći problem je u tome što takva inicijalna privlačnost među ljubavnicima vremenom blijedi čime i sam odnos postaje neprivlačniji, osim ako se partneri ozbiljno ne potrude da ga održe živim i privlačnim.

Jedno od najvećih, ali i najrjeđih bračnih otkrića je da se možemo više puta zaljubiti u svoga partnera, možda ne euforično kao prvog puta, ali ipak sasvim ispunjavajuće smile.

Kako oživjeti i održati pozitivan emotivni naboj i privlačnost među partnerima biće tema poglavlja o ljubavničkom odnosu.    Copyright © 2020 Sapiens.ba | All Rights Reserved | Design: W.Design