#

TRI KOSMIČKE ENERGIJE

Pored bioloških elemenata koji najvećim dijelom određuju fizičku konstituciju, postoje i tri kosmičke energije koje djeluju sa astralnog plana i koje utiču na temperament čovjeka tj. na njegove psihološke odlike i stanje njegovog uma. Te energije su: vrlina, strast i inertnost.

Osim toga što određuju stanje uma i emocija, ove energije su prisutne u svakoj materiji u Univerzumu, nerazdvojne su, neprestano se prepliću i smjenjuju u dominaciji utičući tako na kvalitet materije.

Prilikom rođenja dobijamo određene karakterne osobine i djelujemo prema odlikama koje su nam dodijeljene, ali ohrabrujuća činjenica je da na njih možemo uticati i mijenjati ih na identičan način kao i biološke elemente. Nikad nismo pod uticajem samo jedne energije jer su one u stalnoj interakciji  gdje se smjenjuju u svojoj vladavini .  

ENERGIJA VRLINE

Vrlina se odlikuje lakoćom, čistoćom uma, harmonijom, mudrošću, tolerancijom, znanjem i duhovnošću.

Dovesti um na nivo vrline je jedan od osnovnih zadataka i primarni cilj homo sapiensa. Ako uspije u tome, s lakoćom će savladavati životne zadatke i prepreke na svom evolutivnom putu za razliku od onih koji se nalaze pod uticajem nižih energija i koji moraju uložiti puno više truda.

Osoba u energiji vrline je mirna i zadovoljna. Pokušava da živi u sadašnjem trenutku, ne traži razloge za ljutnju, oslobođena je egoističnih prohtjeva, tolerantna, gleda na sva bića jednako i želi da pomogne drugima. 

Održavanje ove energije podrazumijeva određenu disciplinu tijela i uma poput uspostavljanja dnevne rutine, usklađivanja sa ritmovima prirode, meditacije i svega ostalog što ubrajamo u ključne aspekte zdravog životnog stila. Uz malo truda na svakodnevnom nivou, pojaviće se privlačnost prema vrlinskim aktivnostima i odbojnost prema onima koje nas degradiraju u niže energije. Zavoljećemo rano ustajanje i redovno vježbanje kao i hranu koje nam daju lakoću, polet i čini nas zadovoljnima. 

Hrana u energiji vrline je lako svarljiva, svježa i sočna, a u nju spadaju biljne namirnice poput žitarica (kinoa, spelta, Basmati riža, ječam); mahunarki (Mungo grah,crvena i žuta leća), slatkog voća (grožđe, breskve, mango, smokve, datule, kruške..); povrća (zeleno lisnato povrće, batat, tikvice, cvekla, šparoge..); neprerađeni domaći mliječni proizvodi od kojih je prečišćeni maslac (gi) najznačajniji,  te orašasti plodovi poput badema i indijskih oraha, zatim sjemenke i voda.

ENERGIJA STRASTI

Strast  je energija promjene, aktivnosti, stimulacije čula i emocija.

Iako se pod njenim uticajem postižu brzi rezultati i dobija čulno uživanje, strast zbog svoje neuravnotežene prirode ima i drugu stranu medalje, a to je patnja i bol koji uvijek slijede nakon prepuštanja njenim čarima bez kontrole.

Biti aktivan u određenim okvirima je ono što se od nas traži uz oprez da ne pretjeramo i izgubimo se u silnim obavezama koje smo sami sebi nametnuli. Isto važi i  za zadovoljstva kojima se želimo prepustiti. Ako ne želimo biti umjereni, moraćemo se suočiti sa nezaobilaznim posljedicama koje uvijek prate energiju strasti.

Strast je odlika ambicioznih ljudi koji žele ostvariti rezultate i uživati u njima. Ako joj se u potpunosti predamo, javlja se ponos, ljubomora, pretjerana vezanost za čulno uživanje, pohlepa, sklonost materijalizmu te želja za kontrolom i dominacijom.

Ključne riječi koje opisuju uticaj ove energije su  “ja i moje“ (porodica, dom, nacija, imovina) pa možemo zaključiti da je to promininetna energija društva u kojem živimo.

Osobe koje su pod njenim uticajem vole ‘’strastvenu’’ hranu (ljutu, kiselu, gorku, vruću), natjecanja, ekstremne sportove i aktivnosti.

Neke od namirnica koje imaju odlike strasti su: kiselo voće (citrusi, jabuke), povrće (krompir, brokula, karfiol, špinat, paprika, patlidžan, luk),  žitarice (heljda, kukuruz, raž), grah (crveni i šareni), većina orašastih plodova, mliječni proizvodi poput vrhnja i tvrdih sireva, piletina, riba, bijeli šećer, vještački zaslađivači, alkohol, kafa, crni i zeleni čaj.ENERGIJA INERTNOSTI

Inertnost je stanje koje odlikuje tama, težina, tupost i lijenost.  Iz tame se rađa neznanje koje prekriva našu pravu prirodu i moć percepcije.

Ova energija se kreće prema dole i odgovorna je za degeneraciju. Iz dominantne egocentričnosti javlja se usamljenost i potreba za izolacijom.

Svi smo se sigurno nebrojeno puta našli u situaciji kad nam se teško pokrenuti i kad samo želimo spavati ili potpuno nestati sa lica zemlje. Ne treba brinuti ako ovo stanje kratko potraje, trgnemo se i krenemo dalje.

Dugotrajna neravnoteža ove energije uzrokuje zbunjenost, zablude, apatiju, depresiju,  a u težim slučajevima pretvara se u mržnju, ovisnost o drogama, perverziju te razne oblike samodestrukcije.

Osobe pod uticajem ove energije imaju duboke psihološke blokade, prepuštaju se negativnim uticajima i nesposobni su da preuzmu odgovornost za svoj život. Teško im je da ispune svoje obaveze i bježe od problema. Najčešće traže krivca za svoju situaciju i skloni su prevarama. Pošto su previše opterećeni sobom, obično nemaju suosjećanje prema drugima.

Hrana kojom dominira ova energija je bezukusna, ustajala, trula, smrdljiva, konzervirana, fermentirana. Tu spadaju procesuirana i brza hrana, smrznuta hrana, bijelo brašno, homogenizirano i pasterizovano mlijeko, mlijeko u prahu, žuti i pljesnivi sir, povrće poput gljiva, crvenog i bijelog luka, kikiriki, grah, crna leća, gazirana pića, čokolade, alkohol, jaja i crveno meso.

Vrlina, strast i inertnost su uvijek prisutne u našim životima, traže da ih prihvatimo,  konstantno nas testiraju i na taj način potiču da ulažemo svjesni napor kako bi evoluirali u više razine svijesti.Copyright © 2020 Sapiens.ba | All Rights Reserved | Design: W.Design