#

ELEMENTI U HRANI

Fizičke i metafizičke odlike hrane

Sigurno ste više puta čuli izreku: Ono si što jedeš! Naše se fizičko i mentalno tijelo (um, inteligencija i ego) oblikuju od elemenata koje unosimo hranom. Pored fizičkih kvaliteta, hrana u sebi nosi određenu vibraciju koja direktno utiče na naš um. Pravilan izbor namirnica prema okusu, kombinovanje i način pripreme te poznavanje suptilnih kvaliteta hrane u velikoj mjeri utiče na naše psihofizičko zdravlje.

Pravilna svakodnevna ishrana pruža dobru potporu svim drugim terapeutskim mjerama, a u većini slučajeva ih može u potpunosti zamijeniti. Tradicionalne metode liječenja uvijek preporučuju određenu dijetu i modifikaciju stila života prije bilo koje terapije.

Danas na internetu i drugim sredstvima informisanja možemo pronaći veliki broj nutricionističkih savjeta koji nas često zbunjuju jer se uveliko razlikuju jedni od drugih. Većina njih definišu hranu isključivo prema fizičkim atributima: količini proteina, ugljenih hidrata, masti, vitamina i minerala. Sve te informacije su važne, ali nisu dovoljne jer ne uzimaju u obzir finije energetske aspekte pojedinih namirnica i njihovo dejstvo na um i elemente u našem tijelu. Ako zanemarimo taj dio, uključujući i individualne potrebe svakog pojedinca, naši pokušaji  u pronalaženju idealne prehrane neće dati željeni rezultat.

Poznato je na primjer da zamrznuta hrana zadržava veliki dio vitamina i minerala nakon smrzavanja, ali je manje poznato da takva hrana ne sadrži vitalnu energiju potrebnu za varenje.  Stoga je potrebno smrznutoj hrani prilikom kuhanja dodati ˝žive namirnice˝ poput svježeg povrća da bi se pravilno svarila. Ako to ne uradimo i nastavimo jesti samo smrznute namirnice jer nam je tako jednostavnije, doći će do stvaranja toksične mase u crijevima i gubitka energije pa možemo reći da takva hrana „jede“ nas, a ne mi nju. 

Hrana kao spoj kosmičkih elemenata

Da bismo razumjeli kako hrana utiče na nas, moramo ponovo razmotriti pet osnovnih elemenata u namirnicama u odnosu na one koji su prisutni u našim organima i tkivima. Važno je poznavati osobine hrane koju unosimo kao i elemente koji dominiraju u našem tijelu da bismo mogli uspostaviti balans. Uvijek trebamo birati hranu koja ima suprotna svojstva od onih kojih imamo najviše u organizmu. Na primjer, ako u našoj konstituciji dominira zračni element, moramo izbjegavati hranu poput mahunarki, kupusnjača i sirovih namirnica koje će dodatno uvećavati element zraka. Naš izbor treba da bude hrana koja sadrži elemente vatre, zemlje i vode kako bi uspostavili željenu ravnotežu.

Slijeđenje ishrane prema tipu tijela je ključno za dobro zdravlje, ali ono ne podrazumijeva izbacivanje određenih okusa u potpunosti. Naprotiv, svi okusi moraju biti prisutni u našim obrocima da bi se hrana mogla pravilno svariti i da bi bili zadovoljni nakon jela. To možemo postići prateći listu namirnica i njihovih okusa, vodeći računa da koristimo veću količinu onih koje su nam preporučene, a da ostale unesemo u malim količinama, na primjer u vidu začina.

Šest okusa hrane

Najbolji način određivanja elemenata u hrani  jeste njen okus. Poznato je šest okusa hrane koji nastaju raznim kombinacijama osnovnih elemenata sa elementom vode kroz pljuvačku bez koje jezik ne bi mogao osjetiti  okus hrane. Okus je prvo što osjetimo kad unesemo hranu u usta i predstavlja početak probave. Okusi posjeduju terapeutska svojstva  jer doprinose probavi i apsorpciji hrane na ćelijskom nivou.

Svakim okusom dominiraju dva elementa, a poznavanje njihovih svojstava nam može pomoći da izbalansiramo ishranu prema svom tipu tijela.

SLATKO - sadrži element zemlje i vode. Pospješuje izlučivanje tjelesnih tekućina, potiče probavu i ovo je jako bitan okus za razvoj ćelija, kože, kose i zglobova. Smatra se najhranjivijim od svih okusa. Gradi svih sedam tkiva , daje snagu i imunitet i zadovoljava čula. Posebno je potreban djeci, starijim osobama, nervnim bolesnicima, trudnicama i dojiljama. Sladak je okus ugljikohidrata, bjelančevina i masnoća. Pretjeran unos može izazvati debljanje i višak sluzi, artritis, tumore, srčane bolesti, glavobolju i bolesti urinarnog trakta.

Slatki okus je prominentan u namirnicama poput pšenice, riže, mliječnih proizvoda, tjestenine,voća, datula, škrobnog povrća, bundeve, prirodnih zaslađivača poput javorovog sirupa, meda, slatkog korijena...

Trebamo birati zdrave, hranjive namirnice slatkog okusa sa puno vlakana poput žitarica, voća, povrća, integralnog kruha i orašastih plodova, a istovremeno smanjiti ili potpuno izbaciti unos rafinisanih šećera,  crvenog mesa i masnih mliječnih proizvoda koji spadaju u ovu skupinu.

SLANO - sadrži elemente vode i vatre. Prizemljuje i hidrira organizam pa se najviše preporučuje osobama sa dominantnim elementom zraka u tijelu. Čisti organizam, pospješuje rast, uklanjanje otrova, popravlja apetit, potiče probavu i metabolizam te održava balans elektrolita. Pretjeran unos remeti sve biološke elemente u tijelu, može izazvati zadržavanje vode (edeme), kožne probleme, upalne procese, gorušicu, trovanje, visok pritisak i kardiovaskularne bolesti.

Vrste zdrave slane hrane:  alge, celer (stabljike), morska so, Himalajska so, masline, gomašio, tamari..

KISELO - sadrži element vatre i vode koji se uvećavaju ako unosimo previše kiselih namirnica. Kiselo potiče probavu, čisti organizam, sudjeluje u eliminisanju otpada  i poboljšava rad srca. Ovaj okus također stimuliše misli i emocije. Prevelika  upotreba može izazvati agresivno ponašanje, poremećaj vida, gastritis, čireve, kožne bolesti, nedostatak željeza, infekcije, otekline i hemoroide.

Primjer kiselih namirnica – ocat, fermentirana hrana, kefir..

GORKO - sadrži zrak i eter koji se uvećavaju kod povećanog unosa gorke hrane. Ima rashlađujuće dejstvo. Djeluje  antimikrobno i detoksicirajuće, čisti krv i pomaže smanjenju tjelesne težine. Gorko pročišćava i suši sekrete i sve okuse vraća u prirodnu ravnotežu. Pozitivno djeluje na um tako što mu daje bistrinu. Previše gorkog okusa remeti element zraka u organizmu.

Gorke namirnice su sirovo zeleno lisnato povrće, kelj, kupus, zelene paprike, kurkuma, zeleni čaj.. Gorak okus dolazi od prirodnih biljnih tvari poznatih kao fitokemikalije koje potiču detoksikaciju.

LJUTO - sadrži element vatre i zraka;  potiče probavu i cirkulaciju, stimuliše čula, čisti krv i sinuse , pomaže kod kožnih bolesti, djeluje antiparazitski. Optimalnim unosom ljutih namirnica možemo potaknuti inteligenciju tako što ćemo brže i jasnije razmišljati. 

Previše ovog okusa može uzrokovati iritiranost, agresivnost, malaksalost, umor, vrtoglavicu, upalna stanja, probleme s kožom, čir na želucu i slično.

U ljutu hranu ubrajamo: čili papričice, đumbir, hren, asafetidu, biber, luk, bijeli luk, kajenski biber, gorušicu, kardamom, kelerabu, rotvice.

OPORO - sadrži zrak i zemlju. Čisti krv, pomaže probavi i zarastanju rana, absporbuje višak tekućine, čisti sluz i toksine iz kože, pomaže razbistravanju uma.  Prevelika količina ovog okusa uzrokuje slabljenje i dehidraciju tjelesnih tkiva, izaziva nadimanje, zatvor, žeđ, impotenciju, stagnaciju cirkulacije, grčeve, nesanicu, a može izazvati nervozu i anksioznost. Pošto uvećava element zraka, zračni tipovi ga trebaju uzimati u minimalnim količinama. 

Opore namirnice su: mahunarke, grah, grašak, raž, nezrele banane, karfiol, brokule, većina sirovog povrća, zeleno grožđe, nar, brusnice, avokado, kaki (japanska jabuka), peršun, bosiljak, lovor, korijander, komorač, alfalfa izdanci..Copyright © 2020 Sapiens.ba | All Rights Reserved | Design: W.Design