ISHRANA PREMA KONSTITUCIJI
Generalne smjernice za određivanje tjelesnog tipa
ZRAČNI TIPOVI |
VATRENI TIPOVI |
ZEMLJANI TIPOVI |
|
Visina |
Izrazito visoki ili niski |
Srednja visina |
Niski ili visoki i krupni |
Tijelo |
Mršavija građa, teško dobija na težini |
Prosječno, mišićavo |
Masivna građa, lako se deblja |
Koža |
Suha, gruba, hladna, tamna |
Meka, svijetla, masna |
Hladna, vlažna, bijela |
Oči |
Male, tamne, nemirne |
Prodorne, svijetle, osjetljive |
Velike i sjajne |
Kosa |
Suha, tamna, rijetka, kovrčava |
Meka, svijetla, rano sijedi |
Gusta, jaka, masna, tamna |
Zubi |
Istaknuti, zubno meso se povlači |
Prosječni, zubno meso krvari |
Jaki, bijeli, dobro oblikovani |
Nokti |
Neravni, lomljivi |
Glatki, sjajni, ružičasti |
Čvrsti, bijeli |
Puls |
Brz |
Umjeren |
Spor |
Cirkulacija |
Slaba |
Dobra |
Prosječna |
Apetit |
Promjenjiv |
Jak, ponekad pretjeran |
Umjeren, konstantan |
Žeđ |
Promjenjiva, često dehidrirani |
Pretjerana |
Slaba ili umjerena |
Hrana |
Vole sočno, toplo i teško |
Vole lagano i hladno |
Vole suho i bezmasno |
Omiljeni okusi |
Slano, kiselo, slatko |
Slatko, ljuto, oporo |
Ljuto, gorko, oporo |
Znojenje |
Oskudno |
Obilno |
Promjenjivo |
Probava |
Promjenjiva, konstipacija |
Dobra |
Usporena |
Osjetljivost |
na hladno vrijeme, vjetar |
na vrućinu, sunce, vatru |
na hladnoću i vlagu |
Imunitet |
Slab, promjenjiv |
Prosječan |
Visok |
Aktivnost |
Voli dinamiku, brzo se umara |
Aktivan, voli natjecanja |
Usporen, istrajan |
Govor |
Brz, haotičan, sa prekidima |
Oštar, glasan |
Spor, monoton |
Snovi |
Letenje, trčanje, strahovi |
Strastveni, rat |
Voda, plivanje, romantika |
Stav |
Promjenjiv, revolucionaran |
Odlučan |
Postojan, konzervativan |
Duh |
Nemiran, aktivan, ispitivač |
Inteligentan, agresivan, ocjenjivač |
Stabilan, logičar |
Pamćenje |
Brzo pamti, brzo zaboravlja |
Dobro |
Sporo ali dugotrajno |
Bolesti |
Nervne smetnje, artritis, neuralgije, išijas, proširene vene |
Infekcije, upale, čirevi, žuč, želudac, koža, višak kiseline |
Edemi, bronhitis, sinusi, alergije |
Pozitivne emocije |
Prilagodljivost |
Hrabrost |
Ljubav |
Negativne emocije |
Strah |
Ljutnja |
Vezanost |
Bodovi |
Pomoću ove tabele možete na jednostavan način odrediti svoj tip tijela tako što ćete od ponuđena tri odgovora zaokružiti onaj koji se najviše odnosi na vas. Na kraju saberite broj odgovora ispod svake kolone (zračni tip odgovara ektomorfu, vatreni mezomorfu, a zemljani endomorfu).
Ako su odgovori u jednoj koloni najviše zastupljeni, onda imate karakteristike tog tjelesnog tipa. Može se desiti da imate podjednak broj bodova u dvije kolone što vas svrstava u dualni tip. Takvi tipovi tijela su najčešći. Ljudi koji imaju sve elemente u približno istom omjeru su izuzetno rijetki.
Ono što je za nas važno je da trebamo voditi računa o usklađivanju aktivnosti i ishrane prema svojoj konstituciji pazeći da ne uvećamo one elemente koji su već dominantni i na taj način ćemo ostvariti ravnotežu.
Ovaj test nudi baznu orijentaciju u određivanju konstitucije, ali nije uvijek jasan pokazatelj trenutnog stanja. Za detaljnu analizu i procjenu tjelesnog tipa, možete nam se obratiti.
ZRAČNI TIPOVI
Ove tipovi su vitki, slabije razvijeni, laganih kostiju. Dinamični su, kreativni i mentalno bistri. Zbog svoje živahne prirode i aktivnog uma, podložni su stresu i anksioznosti. Ako je u neravnoteži, ovaj biološki element uzrokuje opstipaciju, suhoću kože, išijas, umor, slabost, vrtoglavice, zujanje u ušima te emocionalne poremećaje poput depresije, potištenosti i mrzovolje.
Ključne stvari koje zračne tipove mogu dovesti u ravnotežu su: rutina, mir i dosljednost u izvršavanju zadatih aktivnosti. Topla i vlažna klima je idealna za njih, kao i topla hrana, masaže toplim uljima, mirno okruženje, boravak u prirodi, rani odlasci na spavanje, kreativno izražavanje i redovne meditacije kojima se postiže mentalna ravnoteža.
Sirova hrana, post i dinamični sportovi nisu za zračne tipove. Za njih su preporučene redovne šetnje, joga, ples, plivanje, tai či, biciklizam..
Ishrana
Pošto je zračni element hladan i suh, hrana suprotnih osobina će ga uravnotežiti (topla, sočna i masna hrana). Preporučeni okusi su: slatko, slano i kiselo, dok ostali mogu biti zastupljeni u minimalnim količinama.
Voće: kuhane ili pečene jabuke, bobičasto voće, trešnje, grožđe, zrele banane, kajsije, breskve, narandže, limun, limeta, dinje, kivi, mango, papaja, šljive, smokve, datule, grožđice, suhe šljive (sve suho voće treba prethodno potopiti u vodi).
Izbjegavati: jabuke, kruške, nezrele banane, brusnice, lubenicu, nar, (japansku jabuku) i suho nepotopljeno voće.
Povrće: avokado, šparoge, korjenasto povrće (mrkva, cvekla, slatki krompir), krastavac, mahune, bamija, crne masline, tikvice, bundeva, crvena paprkia, čili papričice u malim količinama, blitva
Izbjegavati: artičoke, kupusnjače (kupus, kelj, prokule, brokule, karfiol), celer, paprike, patlidžan, paradajz, kelerabu, rotkvice, krompir, repu, karelu, lišće maslačka, kukuruz, prijesnu mrkvu i špinat, klice
Žitarice: amarant, kinoa, zob, spelta, Basmati riža (izbjegavati integralnu ako je probava slabija)
Izbjegavati proso, heljdu, ječam, raž, tapioku, muesli, pšenične klice, kvasni kruh
Mahunarke: crvena i žuta leća, mungo grah, tofu, miso. Većinu mahunarki ovi tipovi trebaju izjegavati jer su suhe i teško svarljive (sve vrste graha, leblebija, smeđa leća, soja,suhi grašak)
Mliječni proizvodi: većina mliječnih proizvoda balansiraju element zraka pod uslovom da su napravljeni od organskog mlijeka. Homogenizirano i pasterizovano mlijeko, kao i sve proizvode od takvog mlijeka treba izbaciti iz ishrane jer stvaraju sluz, teško su svarljivi i organizmu mogu nanijeti više štete nego koristi. Zračni tipovi mogu konzumirati toplo mlijeko sa začinima poput cimeta, kurkume, šafrana, kardamoma ili muškatnog orašćića, odvojeno od obroka ili naveče pred spavanje. Hladno mlijeko, sladoled i smrznuti jogurt se trebaju izbjegavati u potpunosti. Dobra zamjena za mlijeko su biljna mlijeka poput bademovog i rižinog za one koji teško podnose laktozu.
Orašasti plodovi i sjemenke: sve vrste su preporučene u umjerenim količinama, a naročito oguljeni bademi. Sadrže masnoće i proteine koje blagotvorno djeluju na element zraka
Ulja: hladno cijeđeno maslinovo, susamovo, avokado ulje i prečišćen maslac (kravlje maslo) su najbolje opcije . Suncokretovo i kokosovo su također ok. Izbjegavati kukuruzno, sojino i laneno ulje.
Zaslađivači: sve vrste prirodnih zaslađivača poput meda, javorovog sirupa, rižinog slada i stevie su dobre za zračne tipove. Jedino trebaju izbjegavati proizvode sa rafinisanim šećerom i vještačke zaslađivače.
Začini: svi začini su dobri, naročito đumbir, kumin, kurkuma, komorač, kardamom, asafetida i cimet. Izbjegavati veću količinu čilija u prahu, kajen bibera, piskavice i nima.
VATRENI TIPOVI
Ove tipove karakterišu vatrene emocije, ambicioznost i fokusiranost. Zbog dominantnog elementa vatre, uvijek im je vruće. Odlučni su i istrajni u sprovođenju zacrtanih ciljeva. Kad su u neravnoteži, lako se naljute, planu i mogu postati previše kritični.
Za razliku od zračnih tipova, njih u balans dovode rashlađujuća i sirova hrana, rashlađujući tuš , zatim umjerenost u svemu što rade, masaža hladnim uljima poput kokosovog, izbjegavanje natjecanja i umirujući sportovi poput planinarenja i plivanja.
Ishrana
Glavne karakteristike vatrenog elementa su vruće, oštro, kiselo, ljuto, tako da je za njih najbolja hrana hladnijih svojstava i to slatkog, oporog i gorkog okusa.
Voće: trešnje, slatke jabuke, nar, bobičasto voće, kajsije, crno grožđe, slatke šljive, dinje, jagode, kruške, datule, smokve (suhe), suhe šljive, grožđice, zreli mango, papaja, slatke narandže, lubenica, kokos, limeta
Povrće: zeleno lisnato povrće, kupusnjače, avokado, artičoke, brokule, gljive, bamija, crvene paprike, tikvice, bundeva, crne masline, krastavac, karela, krompir, batat i drugo korjenasto povrće poput mrkve, cvekle i celera, luk (kuhani), komorač
Izjegavati: patlidžan, daikon, bijeli luk, rotkvice, keleraba, ljute papričice, paradajz
Žitarice: amarant, zob, ječam, spelta, pšenica, kus kus, kinoa, riža (basmati, divlja riža), tapioka
Izbjegavati žitarice koje zagrijavaju tijelo: heljdu, integralnu rižu, kukuruz, raž, kruh sa kvascem
Mahunarke: azuki grah, leća, leblebija, crna leća, bijeli i crveni grah, mungo grah, tofu, tempeh. Izbjegavati sojin sos, miso
Mliječni proizvodi: prečišćen maslac (maslo ili gi), kozje mlijeko, kozji sir, jogurt (samo domaći, razrijeđen sa vodom), mladi kravlji sir. Izvjegavati: slani puter, tvrde sireve, jogurt, mlaćenicu, pavlaku
Orašasti plodovi i sjemenke: oguljeni bademi, kokos, lanene, suncokretove i bundevine sjemenke Izbjegavati sve ostale orašaste plodove jer su uljasti i zagrijavaju tijelo (brazilske orahe, kikiriki, čia sjemenke, pistacije, orahe, bademe sa korom, pinjole, susam
Ulja: kokosovo, suncokretovo, maslinovo, laneno, pročišćeni maslac (gi)
Zaslađivači: maltex, turbinado šećer, fruktoza, rižin slad, šećer od datula. Izbjegavati melasu, med i bijeli šećer
Začini: svježi bosiljak, korijander, kurkuma, kardamom, kumin i cimet u manjim količinama, kopar, komorač, đumbir, menta, šafran, vanilija, peršun, mala količina bibera. Izbjegavati gorušicu, anis, sjeme piskavice, klinčiće, suhi đumbir, bijeli luk, mažuran, origano, ružmarin, timijan, kajen biber, papriku, muškatni orašćić, sol.
ZEMLJANI TIPOVI
Glavne karakteristike zemljanih tipova su jaka tjelesna građa, stabilnost, snaga i dobra otpornost tkiva. Ovi ljudi su flegmatični, ugodni, tolerantni i ljubazni. Imaju više energije od ostalih tipova i izdržljiviji su. Sporije uče, ali zato imaju jako dobro dugoročno pamćenje.
Vole dugo da spavaju, nikad ne žure, imaju vremena za sve, ali su ponekad prespori. Vole toplu i suhu klimu.
Kad nisu u balansu skloni su debljanju, zadržavanju tekućine, pretjeranom spavanju, ne kreću se dovoljno i imaju probleme sa disajnim organima poput astme i bronhitisa, skloni su sinusitisu, alergijama i depresiji. Mogu postati zavidni, posesivni i mentalno tupi.
Zemljani tipovi moraju posebno obratiti pažnju na ishranu jer imaju jak apetit, a sporiju probavu. Duboko disanje im je naročito dobro jer potiče metabolizam.
Za njih su najbolji dinamični sportovi i sve vrste aktivnosti koje će ih preznojiti. Trebali bi vježbati bar pola sata svakog dana, brzo hodati, planinariti, trčati ili se baviti nekim borilačkim vještinama.
Ishrana
Da bi se izbalansirali elementi vode i zemlje kod ovog tipa tijela, hrana treba biti lagana, suha (vodi traži isušivanje) i kuhana. Gorak, ljuti i opori okus sadrže te kvalitete, pa oni trebaju dominirati u ishrani. Sirove namirnice se mogu povećati u toplim sezonama, a količina hrane koja se pojede u jednom obroku je od ključnog značaja za ovaj tip tijela. Jedna trećina želuca se treba ispuniti čvrstom hranom, druga tečnom, a zadnja trećina bi trebala biti prazna.
Nikad ne bi trebali jesti iza 18h, a voće je najbolji izbor za doručak. Hranu slanog, kiselog i slatkog okusa treba izbjegavati.
Teška hrana poput peciva, tjestenina, sireva, crvenog mesa, slatkiša, pita, pohovanih i duboko prženih stvari će u potpunosti izbaciti zemljani tip iz ravnoteže. Njima se preporučuje povremeni post i post na mjesečeve mijene (naročito na pun mjesec).
Voće: jabuke, kruške, kajsije, bobičasto voće, brusnice, trešnje, nar, japanska jabuka, limun, limeta, crno grožđe, suhe smokve i grožđice, mango. Izbjegavati kiselo voće (narandže,kivi, rabarbare), slatko (banane, datule, papaja, smokve) i vodenasto voće poput dinja, ananasa, šljiva, lubenice
Povrće: sve kupusnjače, zeleno lisnato povrće, brokule, karfiol, artičoke, šparoge, paprike, karela, mrkva, celer, čili, keleraba, daikon, patlidžan, bijeli luk, hren, repa, grašak, mahune, kukuruz, zelena salata, klice, rotkvice, paradajz kuhani, pšenična trava. Izbjegavati: avokado, krastavce, tikvice, bundevu, batat, masline, paradajz svježi
Žitarice: amarant, heljda, ječam, kinoa, raž, riža (divlja, Basmati), spelta, tapioka, proso
Izbjegavati: zob, pšenicu, rižu (integralnu, bijelu)
Mahunarke: azuki grah, crna soja, mungo grah, leća, tofu, bijeli grah, suhi grašak, leblebija . Izbjegavati crveni grah, soju, miso, sojin sos
Mliječni proizvodi: generalno ih treba izbjegavati jer su teški i povećavaju sluz u organizmu. Prečišćeni maslac, mlaćenica i proizvodi od kozjeg mlijeka se mogu konzumirati u manjim količinama. Najbolja zamjena je bademovo i rižino mlijeko.
Orašasti plodovi i sjemenke: u manjim količinama samo oguljeni bademi, suncokretove, bundevine, lanene i čia sjemenke. Kokice bez masnoće su ok zvog svojih suhih svojstava. Izbjegavati sve ostale orašaste plodove.
Ulja: hladno cijeđeno suncokretovo, kukuruzno i laneno ulje, prečišćen maslac (gi)
Zaslađivači: med je najbolji od svih prirodnih zaslađivača. Stevia se može koristiti ponekad. Izbjegavati sve ostale.
Začini: kurkuma, korijander, kumin, piskavica, komorač, đumbir, gorušica, kardamom, cimet, kajen biber, paprika, nim, origano, ruzmarin, timijan, menta, šafran i td. Izbjegavati so.
Copyright © 2024 Sapiens.ba | All Rights Reserved | Design: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.