#

ŽELJE

Dođi mago, evo mrkve!

Želja je posljednja i najkonkretnija od tri funkcije uma. Misli i emocije mogu uznemiravati naš um, ali neće predstavljati ozbiljnu prijetnju sve dok ne poprime formu želja. To što želje možemo lakše izdefinisati od misli i emocija, ne znači da njima možemo lakše manipulisati. Upravo suprotno, želje su glavne smjernice koje određuju naš životni put i što su duže prisutne u konkretnoj formi sve ih je teže mijenjati.

 Kada um zapne da ispuni neku želju, postaje tvrdoglaviji od magarca. Znamo da, kada magarac zastane ili zavre u pogrešnu stranu, nikakve batine niti lijepe riječi ne mogu ga odvratiti od onoga što je naumio. Ipak postoji jedan trik na koji magarac redovno nasjedne.

Kontrolu nad magarećim umom moguće je uspostaviti pomoću jednostavnog mentalnog upravljača u obliku dugog štapa na čijem kraju je zavezana velika sočna mrkva. Mahanjem mrkve ispred magarećih očiju i njuške da je lijepo može vidjeti i onjušiti, magarac će zaboraviti na sve svoje prethodne namjere i inat i poslušno krenuti pravcem koji mu mrkva određuje.

Slično tome, želimo li odvratiti um od neke tvrdoglave namjere, moramo mu ponuditi nešto drugo što bi ga moglo zanimati. Pošto je ljudski um ipak kompleksniji od magarećeg, koji se od pamtivijeka„ loži” na mrkvu, moraćemo se malo više potruditi da iznađemo neko privlačno, ali manje štetno zadovoljstvo koje bi moglo poslužiti kao adekvatna zamjena. Poželjno je imati više takvih aduta u rezervi kako bi se um zakačio barem za jedan od njih. Ovakve mentalne manipulacije ne predstavljaju trajna rješenja jer ni um nije toliki magarac da ga možemo vječno zamajavati.  

Ne smijemo zaboraviti da krajnji cilj nije dobijanje sporadičnih bitaka, već okončanje rata, naravno, u našu korist. U ljubavi i u ratu (posebno sa samim sobom,) trikovi su ne samo dozvoljeni, već i neophodni. Ratna strategija, kao i sam ishod rata najviše ovise o sadržaju naših želja.

 


Proricanje budućnosti

Da bismo znali šta nas očekuje u budućnosti, ne moramo gledati u kristalnu kuglu ili fildžan, potrebno je samo iskreno zaviriti u svoje srce kao sjedište uma, koje je sajmište svih naših želja. Mnoge od želja koje budemo tamo pronašli vremenom će postati uzrokom djelovanja, čije posljedice moramo svakako snositi, dok će druge samim svojim prisustvom uticati na formiranje našeg mentaliteta. Ostvarene želje odvešće nas u jednom, a one neispunjene u drugom sudbinskom pravcu.

Ispunjenje želja ovisi prvenstveno o dva faktora:

  1. Prvi faktor je odlučnost da uradimo sve što je potrebno da bi ispunili određenu želju. Svako od nas poznaje sebe dovoljno dobro da može procijeniti kod kojih želja ćemo već na prvim poteškoćama odustati, a koje ćemo nastojati ispuniti po svaku cijenu.
  2. Drugi faktor upućuje na to koliko smo kreditno sposobni (zasnovano na posljedicama naših dobrih djela) da platimo ostvarenje određene želje. Najvažnije je znati da nam se nijedna želja neće ispuniti bez prethodnih zasluga.

Kada nam je sudbina naizgled naklonjena i želje nam se lako ostvaruju, možemo biti sigurni da ubiremo plodove pređašnjih dobrih djela. Zato, prije nego što nešto istinski poželimo, dobro se preispitajmo da li želimo potrošiti dio teško stečenog kredita na ispunjenje baš te želje.    Također, treba da budemo svjesni da ćemo pored lijepe strane, morati snositi i negativne posljedice svake naše želje. Postoji i poslovica koja nas na to upozorava: „Trebamo biti vrlo oprezni sa onim što želimo jer bi nam se to moglo ostvariti.

Kompas želja

Na pučini života ne postoji ni jedan orijentir za plovidbu sem kompasa naših želja. Kazaljke ovog kompasa se uvijek okreću prema najprominentnijim željama u našem srcu, određujući nam time smjer plovidbe. Budemo li prečesto ili nesmotreno mijenjali želje, vrtićemo se u krug kao brod bez kormilara i prava je lutrija gdje ćemo na kraju završiti.

Posebno trebamo obratiti pažnju da nam želje, pogotovo one primarne, nisu u koliziji jedne sa drugima. To bi izgledalo kao da tokom plovidbe jedna jedra razvijemo prema jugu, a druga prema sjeveru.

U kojem pravcu trenutno plovimo ili se besciljno vrtimo u krug, možemo procijeniti razmotrivši generalni kvalitet naših želja.Copyright © 2020 Sapiens.ba | All Rights Reserved | Design: W.Design