#

BRAK

Brak – sunca zrak ili mrak

Brak je sporazumni oblik udruživanja između dva ljubavna partnera i predstavlja osnovnu ćeliju ili sjeme društvenog sistema iz kojeg se reproduktivnim putem razvija ostatak društva. Iako brojčano najmanji, brak je najintenzivniji oblik društvenog udruživanja, poput ljute papričice ili ukusne bombonjerice, ovisno o stotine faktora u toku svakog dana. Jedna od najvećih socijalnih fascinacija je da se ovoj emotivno najkompleksnijoj društvenoj instituciji pristupa toliko spontano kao da je cilj samo zasnovati, a ne i održati bračni odnos.

Pronađite odgovarajući okvir da uljepšate bračnu sliku

Brak počiva na odgovornosti, a ne na ljubavi, kao što naivno misle mladi parovi, čija je iluzija vrlo kratkog vijeka. Ključna stvar za dug i sretan bračni odnos je uspostavljanje granica tolerancije ili slikovitije rečeno, ocrtavanje okvira unutar kojeg će oba partnera moći slobodno živjeti u skladu sa vlastitom osobnošću, istovremeno poštujući dogovorene granice.

Iscrtavanje granica u bračnoj zajednici je isključivo stvar partnerskog dogovora. Svakako nije lako pronaći pravi omjer između uzajamnog davanja i uskraćivanja individualnih sloboda na koje su se bračni partneri prethodno navikli. Ovaj, kao i većinu bračnih izazova/zadataka, moguće je riješiti samo iskrenim dijalogom.

Igra u kojoj se ne blefira

 U drugim oblicima socijalnog udruživanja (društvu, zajednici pa čak i porodici) doza zdrave diplomatičnosti među njenim članovima mora da postoji, dok se uspješnost bračnog odnosa temelji na iskrenoj komunikaciji. To je tako prvenstveno iz dva razloga: zato što je bračni odnos zasnovan na najvećoj međuljudskoj bliskosti i zato što je to jedini formalni odnos na koji se obavezujemo do kraja života ili bar tako mislimo u trenutku sklapanja braka. Želimo li ovu životnu misiju uspješno okončati, moramo igrati „otvorenih karata“ jer nije moguće čitav život muljati nekoga s kim toliko blisko živimo. Nije da ne možemo, samo na šta će ličiti takav život?

S druge strane, brak može biti izuzetno lijepa, zanimljiva i za lični razvoj korisna igra, pristupimo li joj znalački i odgovorno, a ne spontano kako bi to svi željeli.

NAPOMENA: U rješavanju bračnih konflikata i dilema veliku pomoć možemo dobiti od iskusnih bračnih savjetnika ili drugih parova koji su prošli slične izazove u vlastitom životu. I u takvim situacijama otvorenost prema iskrenom dijalogu od krucijalne je važnosti. U svakom slučaju, potpuno je apsurdno trpiti loše bračne odnose ili ih olako prekinuti, a da ih nismo pokušali riješiti na odgovarajući način.Copyright © 2020 Sapiens.ba | All Rights Reserved | Design: W.Design